Muslimah teruskan semangat perjuangan srikandi Islam


Norkhadijah Sahak

Muslimah sejati mempunyai akhlak mulia, sopan tutur bicaranya, terjaga maruah dan kehormatannya serta yang paling utama iman sentiasa dipelihara supaya terus subur dalam jiwa.

Besarnya kedudukan Muslimah solehah melebihi segala perhiasan dunia dan seluruh isinya seperti sabda Rasulullah SAW: “Dunia itu adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan dunia adalah wanita yang solehah.”
Wanita Islam memiliki ramai tokoh pejuang Muslimah yang berjiwa besar, mempunyai keimanan teguh, semangat jihad tinggi hingga sanggup mengorbankan apa saja demi membuktikan kecintaan terhadap Allah dan Rasul-Nya.

Barisan Muslimah berkaliber

Hasil kejayaan pentarbiahan Baginda SAW terbukti dengan lahirnya barisan Muslimah yang menabur jasa kepada dunia Islam antaranya Saidatina Khadijah, Saidatina ‘Aisyah, Fatimah al-Zahra’.

Khaulah al-Azwar srikandi di medan perang; Asma’, pemilik dua tali pinggang dan Zinnirah, hamba yang tabah dan cekal dengan nikmat iman subur dalam dirinya.

Zaman demi zaman membawa kepada pertambahan bilangan pejuang Islam. Sarjana Barat melihat zaman Rasulullah SAW sebagai zaman menakjubkan kerana Baginda berjaya menghasilkan satu kelompok manusia berkualiti dalam pelbagai aspek dalam tempoh yang singkat.
Nusaibah binti Ka`ab atau lebih dikenali sebagai Ummu Umarah adalah pejuang yang teguh berdiri tatkala ramai berundur. Beliau juga ibu yang mengarahkan anaknya di kala cedera parah supaya kembali menyertai saf peperangan Uhud, malah bersedia menggadaikan nyawanya demi menyelamatkan Rasulullah SAW. Sebagai balasan beliau dijanjikan oleh Rasulullah SAW menjadi teman Baginda ketika di syurga kelak.

Ibu Para Pahlawan

Pada perang Badar, ‘Ibu Para Pahlawan’ iaitu Kabsyah binti Rafi’ telah meniupkan semangat kepada kedua-dua anaknya, Saad bin Muadz dan Amru bin Muadz, supaya berjihad kepada Allah sehingga kedua-duanya mendapat cubaan yang berakhir dengan khabar kemenangan.

Sumayyah adalah wanita pertama yang menampakkan keislamannya, di samping menjadi wanita syahid pertama yang mengorbankan diri di jalan Allah. Beliau menjadi contoh syahid yang sebenarnya dan mempamerkan hakikat sabar kepada generasi seterusnya.

Lantaran itu kebangkitan Muslimat hari ini perlu disemarakkan bagi mengulangi sejarah kegemilangan pernah menjadi sinar dalam kebangkitan Islam suatu ketika dulu. Minda Muslimat pejuang sama sekali tidak boleh memisahkan dirinya daripada dunia dakwah.

Cabaran masa kini

Cabaran masa kini sudah tidak dapat menerima sebarang alasan untuk membiarkan saja golongan Muslimat berkawan dengan periuk atau kuali saja. Ketika anak remaja kian menjadi taruhan kepada ideologi Barat, perlu ada yang mempertahankan mereka.

Muslimah era globalisasi terdedah kepada pelbagai ujian yang semakin kompleks. Persediaan lebih rapi dan bekalan mencukupi adalah amat diperlukan bagi mengharungi segala cabaran mendatang seperti mana telah dilalui pejuang srikandi dulu.

Mahasiswi Islam perlu menyedari tanggungjawab mereka bukan sekadar menuntut ilmu sebaliknya mereka perlu bergerak ke depan dan bersikap lebih optimis dalam segala tindak-tanduk menghadapi arus kehidupan semakin hebat.

Muslimah yang ideal berperanan besar dalam masyarakat. Ia bertindak sebagai pelajar di medan keilmuannya, anak yang berbakti kepada kedua-dua ibu bapa, isteri yang taat kepada suaminya, ibu gigih mendidik anak serta seorang hamba yang patuh memperjuangkan agama Allah.

Peranan itu satu amanah yang cukup besar, memerlukan keteguhan dan kekentalan jiwa, serta kekuatan iman. Muslimah sebagai tangan dalam perjuangan, perlu seiring dalam membawa wadah Islam dan bersama meneruskan agenda dakwah yang dibawa Rasulullah SAW.

Sabda Baginda SAW: “Tidak aku tinggalkan kepada ummatku selepasku fitnah yang lebih besar ke atas lelaki melainkan wanita.” Cukuplah sabda Baginda SAW menterjemahkan segala-galanya iaitu Muslimah harapan ummah, di bahumu terpikul amanah.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 55,914 other followers

%d bloggers like this: