Kesinambungan amalan selepas Ramadhan


Fadly Samsudin

Besar harapan kita semua semoga Aidilfitri yang dirayakan kali ini lebih bermakna selain dapat mengekalkan tahap disiplin hasil tarbiah yang berjaya dibentuk sepanjang Ramadan lalu.

Jika ketika ini kita merasakan ada perubahan berlaku dalam diri selain amalan yang dituntut pula kita lakukan dengan istiqamah, maka rentak hebat itu perlu terus dikekalkan.

Meskipun hak penilaian amalan kita itu milik Allah SWT, namun kita pastinya dapat merasakan kesannya jika amalan itu diterima.

Amat rugi bagi mereka yang berjaya mengawal nafsu ketika Ramadan tetapi akhirnya kembali menjadi hamba yang kalah dan tunduk layu kepada hawa nafsu.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Wahai orang-orang yang beriman! Taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan janganlah kamu batalkan (merosakkan) amal-amal kamu.” (Surah Muhammad ayat 33)

Sama seperti kita fokus beramal sepanjang Ramadan, begitu juga diharap momentum itu dapat menghidupkan suasana kita untuk beribadat pada bulan-bulan seterusnya.

Ketika ini juga, pastinya kita menerima banyak undangan jemputan rumah terbuka terutama diadakan pada hujung minggu.

Namun, dalam kegembiraan menikmati pelbagai juadah itu jangan kita lupa merebut tawaran Allah SWT untuk menunaikan puasa sunat enam pada bulan Syawal.

Antara hadis yang menerangkan perkara itu ialah Abu Ayyub meriwayatkan, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesiapa berpuasa pada bulan Ramadan kemudian menyambungnya lagi enam hari pada bulan Syawal, ia diibaratkan berpuasa selama setahun.” (Riwayat Muslim)

Galakan berpuasa sunat enam hari pada Syawal itu adalah isyarat bahawa berakhirnya Ramadan bukanlah penamat kepada proses mendidik diri kita.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Dan bersegeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan daripada Tuhan kamu dan (ke arah mendapatkan) syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan bagi orang-orang yang bertakwa.” (Surah Al-Imran, ayat 133)

Seperti yang kita ketahui, semua amalan sunat yang dilaksanakan adalah penampung kepada kekurangan amalan fardu.

Walaupun puasa sunat masih boleh diteruskan pada Syawal, namun keseronokan melaksanakan solat sunat Tarawih dan memburu Lailatul Qadar tidak dapat lagi dinikmati sehinggalah kita dipertemukan dengan Ramadan akan datang.

Justeru, biarlah sambutan Aidilfitri ini kita raikannya secara sederhana tetapi dalam suasana cukup meriah.

Tidak salah untuk bergembira kerana itu memang perlu wujud dalam sambutan Aidilfitri. Nabi Muhammad SAW menerangkan saat kegembiraan bagi orang berpuasa ketika di dunia adalah ketika berbuka dan berhari raya manakala kegembiraan kedua ketika bertemu Allah SWT.

Begitu juga dengan perubahan diri, biarpun berdikit-dikit tetapi diharap dapat memberi kesan mendalam dan perubahan itu berkekalan.

Sambutan Aidilfitri mestilah selari dengan semangat mensyukuri kejayaan mendidik diri dan nikmat doa yang dipanjatkan diterima dan diampunkan Allah SWT.

Untuk kekal istiqamah dengan amalan yang dilakukan sepanjang Ramadan, umat Islam perlu sedar mereka hamba Allah SWT, bukannya hamba Ramadan.

Segala ketaatan terhadap perintah Allah SWT itu perlu dilakukan sepanjang masa. Sebab itu, ia berkait rapat dengan kefahaman bahawa kehidupan ini hanya bermatlamatkan untuk mencari keredaan Allah SWT.

Apabila menganggap Ramadan yang disambut setiap tahun itu sebagai bulan atau musim ‘menjadi baik’ maka penghayatannya tidak berkekalan.

Lafaz niat puasa enam

“Sahaja aku berpuasa sunat esok hari dalam bulan Syawal kerana Allah Taala.”

Cara puasa sunat enam

 

1.Boleh dilakukan pada mana-mana hari sepanjang bulan Syawal sama ada secara berterusan atau berselang-seli.

 

2.Paling afdal ialah puasa enam hari berturut-turut mulai 2 hingga 7 Syawal.

 

3.Berpuasa secara berselang-seli sama ada selang sehari, dua atau tiga hari sebanyak enam hari dalam bulan Syawal mengikut kemampuan diri masing-masing.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 61,123 other subscribers
%d bloggers like this: