Gerhana matahari petang Esok


Oleh Suzan Ahmad


LAU dan pembantunya menunjukkan cara menggunakan Projektor Pinhole dengan kotak panjang.

Rakyat berpeluang lihat fenomena bulan menutupi matahari, petang Jumaat depan

AMARAN: Jangan lihat gerhana matahari dengan mata kasar SELEPAS kali terakhir fenomena gerhana matahari berlaku pada 26 Januari 2009 dan disusuli gerhana bulan pada malam tahun baru lalu, kali ini penduduk Malaysia bakal melihat pula bagaimana kekuasaan Allah SWT menerusi kejadian gerhana matahari separa pada Jumaat ini.

Gerhana matahari terbahagi kepada tiga jenis iaitu gerhana penuh, gerhana separa dan gerhana anulus. Gerhana penuh berlaku apabila matahari diliputi sepenuhnya oleh bulan akibat kedudukan bulan yang berada dekat dengan bumi dalam orbit bujurnya. Gerhana separa pula merujuk kedudukan bulan yang hanya menutup sebahagian matahari.

Gerhana analus pula berlaku apabila bulan hanya menutup sebahagian matahari dan cahaya matahari selebihnya membentuk cincin bercahaya di sekeliling bayangan bulan yang dikenali ‘corona.’ Gerhana matahari anulus akan kelihatan dengan lintasan selebar 300 kilometer merentasi Afrika Tengah, Lautan Hindi dan Asia Timur. Fenomena ini terjadi apabila bulan merentas di hadapan matahari, namun tidak menutup matahari sepenuhnya kerana saiz ketara bulan adalah lebih kecil daripada saiz matahari. Oleh itu, matahari kelihatan seperti gelungan cincin yang terang atau Anulus di sekeliling luar cakera bulan.

Lintasan bayang umbra bulan (bahagian bayang yang amat gelap) bermula di Afrika dan melalui Chad, Republik Afrika Tengah, Republik Demokratik Congo, Uganda, Kenya dan Somalia. Manakala selepas melepasi Afrika, lintasan itu melalui Lautan Hindi yang mana tempoh maksimum anulus mencapai sehingga kira-kira 11 minit 8 saat. Lintasan itu kemudian melintasi Asia melalui Bangladesh, India Myanmar dan China. Fenomena ini pernah berlaku pada 26 Januari 2009, sewaktu Tahun Baru Cina.

Gerhana matahari separa pula akan kelihatan dalam lingkungan bayangan penumbra bulan (bahagian luar bayang yang relatifnya lebih cerah)

GAMBARAN lintasan gerhana matahari separa.

yang lebih luas meliputi Eropah Timur, Afrika dan Asia.

Pegawai Penyelidik Agensi Angkasa Negara (Angkasa), Lau Chen Chen, berkata di Malaysia, fenomena ini paling jelas disaksikan penduduk di utara Semenanjung dan Langkawi, menjadi lokasi strategik dengan liputan maksimum di Malaysia sebanyak 40 peratus dan bahagian pantainya yang menghala ke arah barat begitu sesuai dengan ‘sentuhan terakhir’ ketika matahari terbenam.

“Matahari terlindung oleh bulan sehingga mencapai kegelapan maksimum kira-kira 40 peratus di bahagian utara Semenanjung Malaysia pada waktu petang. Peratus matahari dilindungi oleh bulan semakin mengurang ke bahagian tengah Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak. “Sehubungan itu, rakyat negara ini akan berpeluang menyaksikan gerhana matahari separa mulai jam 3 petang hingga 5.45 petang pada Jumaat ini,” katanya.

Lau berkata, secara amnya, gerhana matahari akan berlaku ketika fasa bulan baru yang berlaku serentak dan selari dengan bulan melintasi laluannya di antara matahari dan bumi. Ini menyebabkan matahari tertutup sebahagian atau secara keseluruhannya.

 

Oleh itu, katanya, gerhana matahari separa yang berlaku kira-kira jam 3 petang bakal kelihatan apabila bulan mula menyentuh cakera matahari.

“Keadaan ini dikenali ‘sentuhan pertama’ iaitu permulaan fenomena gerhana matahari separa berkenaan. Bagaimanapun, kebanyakan pemerhati tidak berupaya mengesan ‘sentuhan pertama’ gerhana pada masa ini disebabkan cahaya matahari yang terlalu terang,” katanya.

Tambah Lau, gerhana hanya akan dapat dilihat apabila bulan menutupi matahari secara perlahan dan membentuk sabit tua (gerhana matahari separa) sehingga liputan maksimum dicapai kira-kira jam 4.25 petang. Sentuhan akhir iaitu pada kira-kira jam 5.40 petang, bayangan bulan mula hilang secara beransur-ansur.

Lau turut mengingatkan, fenomena itu tidak dapat dilihat terus menerusi mata kasar kerana boleh memudaratkan dan membutakan mata manusia.

“Untuk melihat gerhana matahari secara selamat, Angkasa mencadangkan beberapa cara seperti penggunaan Projektor Pinhole dengan kotak panjang, Projektor Pinhole dengan kadbod, solarscope, kaca mata khas gerhana matahari dan teleskop dengan penapis matahari,” katanya.

Selain Gerhana Matahari Separa pada 15 Januari, satu lagi fenomena gerhana akan datang ialah Gerhana Bulan Penuh di Sabah dan Sarawak pada 21 Disember 2010.

INFO: Program Cerap Gerhana

 • Angkasa akan mengadakan program pencerapan gerhana matahari separa mulai jam 2.30 hingga 6 petang di Planetarium Negara Kuala Lumpur, Jumaat ini. Bagi yang tidak berkesempatan, boleh layari http://www.angkasa.gov.my untuk menyaksikan siaran langsung mulai 3 hingga 5.40 petang pada tarikh sama.
 • Program pencerapan itu turut diadakan di tempat letak kereta, Kompleks Pekan Rabu, Langkawi di Kedah, pada jam 3 hingga 6 petang pada tarikh sama
 • Comments
  3 Responses to “Gerhana matahari petang Esok”
  1. kataganti berkata:

   Masyaallah hebatnya Tuhan. Maha Besarnya Tuhan.

  2. pakcikli00 berkata:

   “ Blog Dengan Nama Islam Menghina Islam”

   Assalamu’alaikum warohmatullahi wabarokaatuhu,
   Ada sebuah blog yang benar-benar tidak pantas untuk dibaca (berisi pelecehan terhadap agama Islam dan Nabi Muhammad shallallaahu ‘alaihi wasallam).Bapak Ibu kaum muslimin wal muslimat yang di rahmati Alloh silahkan buka blog yang menghina ajaran Islam di : Berita Muslim Sahih
   atau:
   http://beritamuslim.wordpress.com
   Banyak artikel yang menghina ajaran Islam dan Nabi Muhammad SAW
   Oleh karena itu, mari kita melaporkannya agar blog itu di tutup dengan cara sebagai berikut : Pertama buka alamat
   http://en.wordpress.com/report-spam/
   Lalu isi data-data yang diperlukan:… Lihat Selengkapnya
   Your Email : email Anda
   http://beritamuslim.wordpress.com
   Why : isi dengan ” BLOG SPAMMING and that blog was insulting religion islam. “[/quote]
   semakin banyak yang melapor semakin cepat blognya ditutup. semoga kita terhindar dari hal2 yang bisa melemahkan iman kita dan semoga kita selalu ada dalam ridha dan lindungan-Nya… Amin
   Syukran. Jazakallah khoiran katsira. Allahu Akbar. dikirim ulang dari grup Kajian Keilmuan bagi Aktivis dakwah Wassalamu’alaikum warohmatullahi wabarokaatuhu  — era muslim

  3. assalamu’alaykum wr wb

   salam silaturahmi utk saudara di malaysia. semoga selalu diberkahi Allah dan makin sukses semua

  Tinggalkan Jawapan

  Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

  WordPress.com Logo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

  Twitter picture

  Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

  Facebook photo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

  Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

   Join 59,727 other followers
  %d bloggers like this: