Buang tabiat tidak bermanfaat di bulan Ramadhan


Oleh JUANI MUNIR ABU BAKAR

KADANG-kala pembaziran berleluasa berlaku sepanjang Ramadan. Keadaan berkenaan telah mencemarkan kesucian penghulu segala bulan tersebut dan akhirnya menyebabkan umat Islam rugi untuk meraih ganjaran pahala.

Pembaziran itu bukan sahaja berlaku dalam bentuk wang ringgit tetapi juga berlaku kepada masa dan tenaga dengan melakukan perkara-perkara tidak berfaedah lalu mengurangkan pahala Ramadan.

Menurut tokoh agama, Fauzi Mustafa, pembaziran benar-benar berlaku sepanjang Ramadan dalam setiap perkara. Hal ini menyebabkan umat Islam rugi untuk memperoleh pahala dan ganjaran yang dilipatgandakan oleh Allah SWT terhadap setiap amalan soleh pada bulan berkenaan.

Fauzi mengambil contoh, membeli pelbagai jenis juadah berbuka puasa di bazar Ramadan sehingga membazir lalu makanan berkenaan terbuang begitu sahaja.

“Apabila kita lapar, nafsu akan mendorong untuk membeli banyak makanan walaupun pertama kali mencubanya. Tetapi apabila sudah berbuka, kita marah penjual kerana tidak sedap.

“Akhirnya puasa hanya menjadi lapar dan dahaga. Seharian beribadat dengan amalan wajib dan sunat tetapi selepas berbuka, kita cerca penjual kerana tidak sedap. Yang salahnya bermula daripada kita sendiri yang terlampau mengikut nafsu,” kata Fauzi.

Selain itu, Fauzi berkata pembaziran dalam Ramadan turut berlaku apabila melakukan perkara-perkara tidak berfaedah seperti banyak tidur, berbual kosong, memaki-hamun dan lain-lain lagi yang dilihat menjejaskan keberkatan bulan mulia berkenaan.

“Bahkan pembaziran masa juga berlaku dengan pada masa hujung minggu dihabiskan menonton televisyen ataupun pergi membeli-belah. Seharusnya masa terluang diisi dengan menghadiri majlis ilmu, membaca al-Quran, berzikir dan sebagainya.

“Jangan kita merugikan masa berlaku begitu sahaja, mungkin tidak dapat bertemu lagi Ramadan pada tahun akan datang. Maka peluang berkenaan harus direbut dengan melakukan amal ibadah,” tegas Fauzi.

Berhubung mengunjungi bazar Ramadan, beliau berkata, tidak salahnya jika orang ramai membeli juadah makanan tetapi perkara itu biarlah berpatutan dan mengikut keperluan dan tidak berlandaskan hawa nafsu.

Malah ujar beliau, adalah lebih baik mereka membeli makanan di bazar dan mendermakannya kepada masjid atau surau, rumah anak yatim dan golongan memerlukannya.

“Sedekah merupakan amalan mulia dalam bulan Ramadan adalah lebih baik kita menghulurkan makanan kepada mereka berbanding membeli makanan banyak, lepas itu sudah kenyang dibuang begitu sahaja ke dalam tong sampah,” kata Fauzi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 61,123 other subscribers
%d bloggers like this: