Keistimewaan hari Jumaat


FIRMAN Allah S.W.T yang bermaksud: 

“Kemudian setelah selesai sembahyang, maka bertebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing), dan carilah apa yang kamu hajati daripada limpah kurnia Allah, serta ingatlah akan Allah banyak-banyak (dalam segala keadaan), supaya kamu berjaya (di dunia dan akhirat).” 

(al-Jumu’ah: 10)

Setelah Allah S.W.T memerintahkan kepada orang yang beriman supaya menunaikan solat Jumaat dan meninggalkan urusan jual beli pada ayat ke sembilan surah al-Jumu’ah, maka ayat seterusnya Allah S.W.T memerintahkan masing-masing segera keluar mencari rezeki Allah di muka bumi ini.

Di atas keyakinan dan kefahaman kepada ayat ini, seorang tabiin bernama Irak Bin Malik berdoa selepas solat Jumaat di hadapan pintu masjid: “Ya Allah, aku telah menyahut seruan-Mu, aku telah menunaikan solat seperti yang Engkau fardukan dan aku keluar seperti mana yang Engkau perintahkan, maka kurniakanlah kepadaku daripada kurnia-Mu kerana Engkau adalah sebaik-baik pemberi rezeki.”

Penghulu hari

Allah S.W.T menjadikan Jumaat hari yang sangat istimewa sehingga digelar penghulu segala hari. Kelebihan hari Jumaat dapat kita fahami melalui Hadis Rasulullah S.A.W yang bermaksud:

“Sesungguhnya hari Jumaat adalah penghulu segala hari yang paling agung di sisi Allah, ia lebih besar di sisi Allah dari hari raya Aidiladha dan Aidilfitri. Padanya ada lima perkara, iaitu hari Allah menjadikan Adam, hari Allah menurunkan Adam ke bumi, padanya Allah mematikan Adam dan padanya juga ada satu saat apabila seseorang itu tidak memohon sesuatu melainkan Allah memberikannya selagi dia tidak memohon sesuatu yang haram dan padanya (hari Jumaat) berlakulah hari kiamat.”

(Riwayat Ibnu Majah)

Jumaat adalah hari yang Allah hadiahkan kepada umat Islam. Pernah satu ketika Bani Israel meminta daripada Nabi Musa satu hari untuk mereka berehat dan menumpukan pada amal ibadah. Lalu Nabi Musa mencadangkan mereka memilih Jumaat tetapi orang Yahudi menolaknya dan memilih Sabtu.

Jika diteliti, Ahad dikira sebagai hari pertama sehinggalah Khamis sebagai hari kelima berdasarkan hitungan hari dalam bahasa Arab. Jumaat tidak disebut sebagai hari keenam kerana Allah memberi keistimewaan yang tinggi pada hari itu dengan panggilan Jumaat.

Hari Muslim berkumpul

Pada Jumaat juga, Allah mewajibkan setiap Muslim berkumpul tanpa mengira kaya, miskin, berpangkat atau tidak untuk menghidupkan syiar Jumaat dengan mendengar khutbah serta solat bersama-sama.

Namun, dalam kemuliaan Jumaat, tidaklah bermakna hari itu harus ditumpukan kepada ibadah khusus semata-mata. Bahkan Islam agama yang menyeru kepada jihad dan kesungguhan bekerja melarang seseorang duduk tanpa melakukan sesuatu.

Pernah suatu ketika, Saidina Umar melihat sekumpulan manusia yang masih berada dalam masjid untuk terus beribadah lantas menegur seorang daripada mereka: “Jangan seseorang daripada kamu sekadar duduk memohon rezeki sambil berkata, Ya Allah, kurniakanlah kepadaku rezeki sedangkan kamu mengetahui bahawa langit tidak menurunkan emas dan perak.”

Kata-kata Saidina Umar ini menggambarkan kaitan rapat antara solat dan usaha mencari kehidupan, antara mencari kurniaan Allah dan mengingati Allah S.W.T.

Berusaha cari rezeki

`Bertebaran’ dalam ayat ini memberi maksud seseorang itu perlu berusaha sedaya upaya untuk mencari rezeki dengan cara yang bersistem dan teratur. Bertebaran di muka bumi mempunyai dua maksud, pertama, mencari rezeki dan kurniaan Allah.

Firman Allah S.W.T yang bermaksud:

“Dan yang lainnya orang yang musafir di muka bumi untuk mencari rezeki daripada limpah kurnia Allah.”

(al-Muzammil: 20)

Kedua, memberi maksud bermusafir mencari iktibar dan pengajaran tanda kebesaran Allah di alam maya ini. Firman Allah yang bermaksud: 

“Katakanlah: Mengembaralah kamu di muka bumi, serta lihatlah bagaimana Allah telah memulakan ciptaan makhluk-makhluk dari asal jadinya kemudian Allah akan memulakan ciptaan itu semula (pada hari akhirat) dalam bentuk kejadian yang baru. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.”

(al-Ankabut: 20)

Allah S.W.T mengingatkan kita, dalam kesibukan mencari rezeki Allah janganlah sesekali melupakan-Nya kerana Dialah yang menentukan kejayaan kita di dunia dan akhirat. Justeru, Allah menjadikan zikrullah sesuatu yang mudah dan senang diamalkan tanpa mengira waktu dan masa.

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:

“Barang siapa yang mengucapkan Subhanallah Walhamdulillah Walaa Ilaha Ilallah Wallahu Akbar, Walahaula WaLa Quwwata Illa Billahi Aliyyul Azim sebanyak 30 kali sehari, maka mereka ini tergolong dalam orang yang mengingati-Nya. Dan barang siapa yang bangun pada waktu malam lantas mengejutkan isteri mereka lalu mengerjakan solat dua rakaat, maka mereka ini juga dimasukkan dalam golongan orang yang mengingati Allah.” 

(Riwayat Baihaqi)

Namun, jangan kita menyangka bahawa ingatan kepada Allah hanya tertumpu pada solat dan zikir khusus saja tetapi kita boleh mengingati Allah bila-bila masa, ketika sedang menulis, memandu, makan atau bekerja.

Islam agama yang memandu kehidupan dan menyeru pengabdian mutlak kepada Allah, tetapi pada masa sama tidak memperkecilkan tuntutan bekerja, berusaha serta mencari rezeki Allah yang maha luas di muka bumi-Nya. 

DR USTAZ AHMAD FAKHRUDDIN SHEIKH FAKHRURAZI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 59,631 other subscribers
%d bloggers like this: