Peluk Islam selepas dengar lagu nasyid di YouTube


Oleh Siti Haliza Yusop

Syawal membawa 1001 memori indah kepada saudara baharu, Jasmina Abdullah, 21, apabila kali pertama dapat merayakan sambutan Aidilfitri bersama keluarga angkat di Koothanallurm, Tamil Nadu, India.

Baru sahaja kembali ke tanah air, Ahad lalu selepas lebih seminggu di India, menurut Jasmina, 1 Syawal disambut pada 3 Mei di sana, diraikan dengan meriah meskipun tidak ramai umat Islam menetap di Koothanallurm.

Jasmina ke sana bersama bapa angkatnya, iaitu seorang warga India yang sudah lama menetap di Malaysia dan bertanggungjawab membantunya memeluk Islam tahun lalu.

Mereka menaiki penerbangan ke Tiruchirappalli (Trichy) sebelum menempuh perjalanan beberapa jam dengan kereta ke Koothanallurm untuk meraikan Aidilfitri bersama keluarga bapa angkatnya.

Menurutnya, di Koothanallurm, hanya lelaki menunaikan solat Aidilfitri di masjid manakala wanita solat di rumah.

Selepas selesai takbir raya dan solat Aidilfitri, mereka disajikan pelbagai hidangan, iaitu nasi briyani, lauk-pauk mirip rendang ayam dan pelbagai manisan.

Jasmina sempat membawa dua pasang persalinan baharu, berkata beliau sudah lama ingin ke India dan tidak menyangka dapat meraikan Aidilfitri di sana.

“Saya lihat sambutan Aidilfitri berbeza di India. Tiada sesi bermaaf-maafan, tetapi suasana tetap meriah tambahan lagi kediaman keluarga angkat saya menerima ramai tetamu.

“Saya sudah lama tidak dapat menemui adik-beradik kandung di tanah air sejak memeluk Islam jadi kemeriahan Aidilfitri dikelilingi keluarga angkat sedikit sebanyak mengubat kerinduan kepada mereka,” katanya kini tidak sabar merasai pengalaman menyambut Aidilfitri di tanah air.

Jasmina yang sudah lima bulan memeluk Islam sejak Disember lalu, berkata kemeriahan Aidilfitri menguatkan kerinduannya kepada kakak serta adik-adiknya yang kali terakhir berhubung, pada hujung tahun lalu.

“Ada halangan kami tidak dapat berhubung lagi, tetapi saya amat berharap dapat bertemu mereka dan kembali sebagai sebuah keluarga,” katanya.

Anak kedua daripada empat beradik ini berkata, kini giat mengikuti pengajian asas enam bulan di penempatan sementara bagi saudara baharu di Kompleks Darul Hidayah, Sentul, di sini.

Beliau mendalami Islam sebagai cara hidup dan gembira berkongsi mempelajari al-Quran dan hampir menghabiskan Iqra empat.

Mengikut kuliah agama dan belajar Iqra antara rutin Jasmina dan saudara baharu lain di Kompleks Darul Hidayah.
Mengikut kuliah agama dan belajar Iqra antara rutin Jasmina dan saudara baharu lain di Kompleks Darul Hidayah.

Membesar tanpa kasih sayang ibu dan ayah, Jasmina yang tinggal di sebuah pertubuhan kebajikan di Selangor sejak usia tiga tahun berkata, pengalaman sebagai saudara baharu dirasakan amat manis apabila kali pertama berpuasa, bersahur, berbuka dan solat tarawih pada Ramadan lalu.

Jasmina bangun seawal jam 4 pagi untuk solat Tahajud sebelum bersahur dengan hidangan disediakan Kompleks Darul Hidayah.

Mengakui penat menahan lapar dan dahaga, tetapi selepas berbuka, mereka solat tarawih bersama.

“Bukan mudah berpuasa sebagai saudara baharu, tambahan pula saya ada gastrik, tetapi

bersyukur dapat menghayati kepayahan orang miskin,” kata gadis dari Tapah, Perak ini.

Sejak bersekolah rendah, Jasmina sudah berkawan dengan rakan beragama Islam. Tidak hanya menyarung tudung sekolah, malah beliau pernah cuba memasuki surau kerana begitu tertarik dengan Islam.

Tetapi tarikan itu dirasainya hilang perlahan-lahan ketika Jasmina bersekolah menengah, hingga secara tidak sengaja melayari lagu nasyid di YouTube, tahun lalu.

“Nasyid dalam pelbagai bahasa saya tonton pada masa itu mengembalikan ingatan kepada Islam yang sudah lama dilupakan.

“Saya ambil masa beberapa bulan belajar mengenai Islam dengan bantuan bapa angkat dan selepas yakin, saya membuat keputusan mengucap dua kalimah syahadah,” kongsinya.

Pengetua Kompleks Darul Hidayah, Saiful Azhar Wahab, berkata Jasmina antara hampir 40 saudara baharu yang menetap di situ sejak awal tahun ini.

Kemudahan penempatan sementara serta tempat pengajian dibangunkan Majlis Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (MAIWP) sejak 2017 itu, boleh menempatkan 300 saudara baharu dalam satu-satu masa.

Sejak Januari lalu, hampir 100 saudara baharu mengikuti kelas pengajian mengikut tahap asas, pertengahan dan lanjutan selama enam bulan, bagi meningkatkan kefahaman mengenai Islam.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 59,632 other subscribers
%d bloggers like this: