Isteri bekerja usah sampai abai fitrah, tanggungjawab


Oleh Mohd Aizat Shamsuddin

KONSEP isteri bekerja untuk mencari rezeki perlu diperhalusi supaya tidak sampai mengabaikan fitrah, meninggalkan tugas hakiki dan menjejaskan keharmonian rumah tangga.

Pensyarah Akademi Pengajian Islam Kontemporari (ACIS) Universiti Teknologi MARA (UiTM), Prof Madya Dr Mohd Nor Mamat, berkata konsep isteri bekerja untuk mempunyai sumber kewangan sendiri agak mengelirukan kerana mereka tidak perlu berbuat demikian jika hanya bertujuan mencari harta hak milik sendiri.

“Tanggungjawab suami mencari rezeki adalah bertujuan untuk memberikan nafkah kepada ahli keluarga.

“Kefahaman ini perlu diperbetulkan kerana fitrah isteri menerima nafkah daripada suami.

“Hanya jika pendapatan suami tidak mencukupi untuk membiayai keperluan asas keluarga, barulah timbul keperluan isteri membantu untuk memantapkan nafkah keluarga,” katanya.

Oleh itu, Mohd Nor mengingatkan jika suami isteri bekerja untuk keluarga, ia akan memperkukuhkan lagi ikatan kasih sayang ahli keluarga.

“Bagaimanapun pada hari ini, timbul suasana tuduh-menuduh dan saling mengaku harta hak milik masing-masing hingga mewujudkan ketegangan.

“Ia membawa kepada wujudnya perasaan tidak dihormati dan dihargai oleh pasangan yang akhirnya boleh membawa kepada perceraian,” katanya.

Beliau berkata, suami isteri tidak perlu sibuk mengambil tugas pasangannya hingga tertinggal dalam melaksanakan tugas hakiki.

Contoh katanya, mencari nafkah menjadi tugas suami, maka isteri tidak perlu keluar bekerja yang akhirnya boleh menjurus kepada perbalahan dan konflik.

“Jika suami tidak berupaya dan ingin membantu, isteri boleh keluar mencari rezeki dengan izin suami serta dengan niat membantu suami dan keluarga.

“Dengan suami bertanggungjawab mencari rezeki walaupun tidak mencukupi, saya yakin isteri bahagia dapat membantu.

“Tidak akan timbul perbalahan isu pendapatan hak milik sendiri ataupun suami yang mengambil kesempatan terhadap harta isteri,” katanya.

Pensyarah Akademi Pengajian Islam Kontemporari Universiti Teknologi MARA (UiTM), Prof Dr Mohd Nor Mamat. - Foto Mohd Khairul Helmy Mohd Din
Pensyarah Akademi Pengajian Islam Kontemporari Universiti Teknologi MARA (UiTM), Prof Dr Mohd Nor Mamat. – Foto Mohd Khairul Helmy Mohd Din

Rasulullah contoh sempurna

Mohd Nor berkata, Rasulullah SAW menjadi contoh paling sempurna suami yang bertanggungjawab terhadap isteri dan anak-anak Baginda.

Katanya, di sebalik kesibukan Rasulullah SAW sebagai pemimpin dan ketua negara, Baginda tidak pernah mengabaikan tanggungjawabnya dalam mendidik keluarganya untuk dekat dengan Allah SWT.

“Malah Baginda tetap menyediakan nafkah keperluan untuk isteri dan anaknya dengan penuh tanggungjawab serta sifat pengasih dan penyayang.

“Rasulullah SAW bukan sekadar menunjukkan model suami yang tegas dalam mendidik ahli keluarga untuk beribadah kepada Allah SWT, Baginda juga suami yang romantik untuk isteri dan penyayang kepada anak,” katanya.

Mohd Nor turut mengingatkan suami dengan tanggungjawab sebagai nakhoda bahtera yang sangat berat dipikul. Firman Allah SWT: “Kaum lelaki ialah pemimpin bagi wanita kerana Allah melebihkan lelaki atas wanita dan kerana orang lelaki membelanjakan daripada harta mereka.” (An-Nisaa: 34)

Beliau berkata, sebagai ketua keluarga, suami bertanggungjawab memimpin keluarga ke jalan benar, mencari rezeki dan menyediakan nafkah.

Tugas suami

Katanya, menjadi tugas suami juga menjaga kebajikan dan menyediakan keperluan seperti makan minum, pakaian, tempat tinggal, pendidikan dan kesihatan untuk semua ahli keluarganya.

“Seorang suami juga perlu memastikan keselamatan ahli keluarganya berada dalam keadaan baik dan perjalanan yang ditempuhi berjaya sehingga sampai ke destinasi, iaitu akhirat.

“Dalam perjalanan kehidupan itu, suami perlu menyediakan bekalan mencukupi, selain bijak membuat keputusan untuk setiap masalah dan cabaran yang dihadapi,” katanya.

Mohd Nor berkata, suami perlu memahami tujuan perkahwinan menjurus kepada perkongsian melaksanakan amanah untuk hidup bahagia dan membahagiakan satu sama lain.

“Suami perlu menjadi ketua yang membuat keputusan, sekali gus menuntut mereka untuk mempunyai ilmu dan matang dalam membuat keputusan terbaik.

“Seorang suami juga perlu bersungguh mencari nafkah dan mengelak daripada bergantung kepada isteri dalam soal nafkah.

“Namun, dalam kehidupan berkeluarga, kita juga saling bersinergi dalam menghargai dan menghormati peranan masing-masing kerana mempunyai skop tugasan tersendiri,” katanya.

Beliau berkata, pasangan yang baik akan saling bekerjasama dalam melaksanakan tugas untuk melengkapkan kehidupan keluarga dan bukannya melakukan kerja yang sama ataupun ego dengan kelebihan masing-masing.

Mengenai pemerhatiannya terhadap kes konflik dan perceraian rumah tangga dalam masyarakat, Mohd Noor berkata, memang wujud situasi pengabaian tanggungjawab dan isu nafkah yang dikaitkan dengan perceraian.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 61,123 other subscribers
%d bloggers like this: