Teladani empat tokoh, jadilah wanita dirindui syurga


Oleh Mohd Aizat Shamsuddin

MANUSIA tidak kira lelaki dan wanita diciptakan untuk mengabdikan diri kepada Allah dengan ketaatan yang penuh, sekali gus mengisi kehidupan dunia berdasarkan aturan yang ditetapkan yang mempunyai tugas serta peranan masing-masing.

Di sebalik perbezaan peranan dan fungsi lelaki dan wanita itu, kedua-dua jantina ini saling lengkap-melengkapi dan mewujudkan keseimbangan hidup di dunia.

Pelakon, penulis, pengacara dan pereka fesyen Muslimah berasal dari Batam, Indonesia, Oki Setiana Dewi, berkata wanita perlu mengetahui peranannya di muka bumi sebagai hamba Allah dan khalifah di dunia supaya dapat melaksanakan tuntutan wanita sebagai isteri, anak dan anggota masyarakat.

Oki berkata, semua peranan itu perlu dilakukan secara maksimum yang mungkin, untuk mengejar cita-cita menjadi wanita penghuni syurga.

“Kewajipan utama wanita tentu sekali untuk mengabdikan dan menyembahkan diri hanya kepada Allah SWT yang bermakna tiada satu yang berhak diikuti selain daripada yang diperintahkan-Nya.

“Kecintaan dan pengabdian wanita terhadap suami, ibu, dan keluarga tidak boleh melebihi terhadap Allah SWT hingga mengikut perintah suami juga perlu dalam kerangka yang tidak bertentangan dengan perintah-Nya,” katanya dalam ceramah Menjadi Wanita Yang Dirindu Syurga yang diadakan di Masjid Al-Shariff, Gombak.

Oki berkata, Allah SWT berfirman dalam surah al-Baqarah ayat ke-30 bahawa Dia memilih manusia menjadi khalifah di muka bumi ini, sekali gus menjadikan peranan wanita perlu terarah tugasnya sebagai khalifah atau pemimpin.

Beliau juga memetik firman Tuhan: “Kaum lelaki ialah pemimpin dan pengawal bertanggungjawab terhadap kaum perempuan hingga Allah SWT melebihkan orang lelaki (dengan beberapa keistimewaan) atas perempuan dan juga kerana orang lelaki membelanjakan (memberi nafkah) sebahagian harta mereka. Maka perempuan yang soleh ialah yang taat (kepada Allah SWT dan suaminya) serta memelihara (kehormatan dirinya dan apa juga yang wajib dipelihara) ketika suami tidak bersama dengan pemeliharaan Allah dan pertolongan-Nya. (An-Nisaa: 34)

“Isteri yang baik perlu memberikan kebahagiaan dan membantu suaminya dalam menjalankan tugas di rumah dengan suami bertanggungjawab mencari nafkah manakala isteri menguruskan hal ehwal rumah.

“Menjadi isteri solihah juga ciri seorang taat kepada Allah SWT, menjaga kehormatan diri ketika ketiadaan suami, selain itu, apabila dipandang pasangannya menjadi penyejuk mata,” katanya.

Mengenai peranan wanita terhadap anak-anak, Oki berkata, mereka menjadi anugerah Allah SWT yang perlu dididik untuk menjadi penyambung tugas khalifah, apatah lagi golongan itu paling dekat dengan anak sejak daripada kandungan dan kelahiran hingga dewasa.

“Golongan wanita dikurniakan kemampuan dan kesabaran tinggi untuk mendidik anak-anak. Oleh itu, memberikan pendidikan kepada anak-anak antara tanggungjawab terbesar wanita,” katanya.

Oki berkata, wanita juga mempunyai peranannya tersendiri dalam masyarakat termasuk menjadi sumber inspirasi kepada orang lain selagi berada dalam keredaan Allah SWT.

“Jika ada ilmu, ia harus diajar dan disebarkan ke jalan Allah SWT yang tidak akan berkurang sebaliknya akan terus bertambah.

“Begitu juga dengan sedekah kerana Allah SWT menjadikan gandaan di sebalik, malah mereka tidak akan jatuh miskin sebaliknya akan digantikan dengan perkara tidak disangka,” katanya.

Oki menyarankan golongan wanita supaya mencontohi empat wanita yang bakal sebagai penghulu wanita di syurga seperti sabda Rasulullah SAW: “Sebaik-baik muslimah syurga ialah Khadijah, Fatimah, Maryam dan Asiyah. (HR Baihaqi)

Oki berkata, keempat-empat wanita itu ialah isteri solihah yang sangat luar biasa kerana tetap menunjukkan ketaatan dan ketakwaan kepada Allah SWT walaupun diuji dengan hebat, sekali gus banyak pengajaran yang boleh dijadikan teladan kepada wanita generasi masa kini.

“Khadijah RA memenuhi hidupnya dengan perjuangan isteri yang mendampingi suami, iaitu Rasulullah SAW dalam perjuangan menegakkan Islam, sekali gus berusaha menjadi penenang ketika Baginda diuji.

“Beliau bukan saja penasihat, bahkan perawat yang menenangkan Rasulullah SWT, selain sentiasa memahami masalah dan situasi dihadapi Baginda.

“Asiyah yang juga isteri Firaun yang terkenal sebagai pemerintah zalim dan kejam tetapi akidah serta imannya teguh terhadap Allah SWT, sekali gus terus menjaga kemuliaan diri dengan akhlak baik dan terpuji,” katanya.

Kata Oki, Fatimah RA, puteri Rasulullah SAW pula wanita atau ibu hebat dalam menguruskan rumah tangganya yang sentiasa melawan rasa lelah mengadun tepung, menimba air dan mengurus anak-anak.

“Fatimah pernah mengadu kepada Rasulullah SAW mengenai kepenatan menguruskan tugas seharian, lalu Baginda menyuruhnya berzikir dan berpesan nikmat diperoleh sebagai isteri seperti berjihad di jalan Allah SWT hingga tidak lagi mengeluh,” katanya.

Begitu juga Maryam, ibu Nabi Isa AS, Oki berkata, wanita itu wajar menjadi contoh terbaik dalam menghiasi kehidupan dengan mentaati Allah SWT.

Beliau tidak terpedaya dengan kesenangan dunia malah terus menghambakan diri dengan melakukan ibadat siang dan malam serta menjaga kehormatan diri daripada sekecil-kecil perbuatan maksiat.

“Ujian berat dianugerahkan kepadanya menjanjikan hikmah besar. Walaupun dihina dan dicaci kerana melahirkan zuriat tanpa suami, beliau tetap reda dan yakin Allah SWT menyediakan ganjaran hebat,” katanya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 61,123 other subscribers
%d bloggers like this: