Doakan orang bersalah agar jadi baik


BOLEHKAH menghebahkan keburukan orang dianggap soleh, tetapi sebenarnya dia pembohong mengenai banyak perkara?

Dalam menjawab persoalan ini, kami bahagikan kepada dua:

1. Memang dia orang soleh kecuali tergelincir dalam beberapa tindakan, tetapi tampak kesan penyesalan dan ingin bertaubat kepada Allah SWT.

Ia termasuk dalam hadis Nabi SAW yang bermaksud: “Kesemua anak Adam itu melakukan kesilapan, dan sebaik-baik orang yang melakukan kesilapan itu adalah mereka yang bertaubat.” Riwayat Ibn Majah (4251), al-Tirmizi (2499) dan al-Baihaqi dalam Syu’ab al-Iman (5/420)

2. Sikap kita untuk mengasihi dan mendoakannya. Ia termasuk dalam hadis yang bermaksud: “Maafkanlah ketergelinciran dzawil hai’ah (orang-orang yang baik namanya).” Riwayat al-Bukhari dalam al-Adab al-Mufrad (465), Abu Daud (4377) dan al-Baihaqi dalam al-Sunan al-Kubra (17089)

Sekiranya memang dia banyak melakukan kesilapan secara berterusan, sebenarnya dia bukanlah orang soleh.

Makna soleh adalah melakukan amalan baik, beriman serta mengamalkan ajaran Islam sebaik mungkin.

Boleh jadi dalam kalangan mereka ada yang petah berkata-kata dan menyampaikan ucapan di hadapan khalayak ramai, tetapi perbuatan buruknya amat jelas.

Hadis Nabi SAW yang bermaksud: “Sesungguhnya setakut-takut apa yang aku takuti ke atas umatku adalah setiap munafik yang pandai berkata-kata.” Riwayat Ahmad (143), Ibn Hibban (80), al-Tabarani dalam al-Kabir (18/227) dan al-Baihaqi dalam Syu’ab al-Iman (1641)

Al-Munawi dalam mensyarahkan makna ‘aliimil lisan’ berkata: “Mereka yang petah berbicara memberi maksud mereka yang mengetahui dan alim serta bijak dalam berbicara pada hujung lidah tetapi hatinya penuh kejahilan, rosak akidahnya dan mampu memperdayakan manusia dengan lidahnya. Ini menyebabkan ia dapat mempengaruhi manusia dan mengumpul pengikut yang ramai sedangkan mereka tergelincir. (Lihat Faidh al-Qadir, 1/221)

Kami berpendapat apabila nasihat yang diberikan sehingga membawa kepada perubahan ke arah kebaikan dan merasa dosa itu membawa kekesalan dan kehinaan untuk kembali kepada Allah, maka ia menjadi penyebab ke arah kebaikan.

Ibn Atha’illah al-Sakandari berkata: “Sesuatu maksiat yang menyebabkan rasa hina rendah diri (kepada Allah SWT) dan keberhajatan (kepada rahmat-Nya) adalah lebih baik daripada sesuatu amalan taat yang menyebabkan rasa mulia, sombong, ujub dan besar diri.”

Dalam kemelut seperti itu, perlu adanya golongan penasihat untuk menarik kembali mereka yang rebah dengan maksiat dan dosa kembali menjadi hamba yang soleh.

Itulah yang selalu dilakukan salafus soleh kerana mereka mengamalkan ayat akhir daripada surah al-Asr, ayat 3 yang bermaksud: “Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.”

Imam al-Tabari berkata: Saling berpesan dengan kebenaran membawa maksud: Mereka saling menasihati untuk mengerjakan amalan sebagaimana diturunkan oleh Allah di dalam kitab-Nya iaitu yang diperintahkan-Nya dan menjauhi apa yang dilarang-Nya.

Saling berpesan dengan kesabaran pula bermaksud: “Mereka saling menasihati untuk menetapi kesabaran dalam melaksanakan ketaatan terhadap Allah.” (Rujuk Tafsir al-Tabari, 24/590)

Al-Maraghi berkata: Seluruh manusia berada dalam kerugian kecuali mereka yang memiliki empat sifat berikut iaitu beriman, mengerjakan amal soleh, saling menasihati dengan kebenaran dan saling menasihati dengan kesabaran.

Setelah itu, mereka mengamalkan kebaikan itu dan menyeru ia diamalkan. Mereka tidak menguzurkan diri untuk meneruskan tanggungjawab menyeru kepada kebaikan meskipun terpaksa menghadapi kesulitan dan bala bencana. (Rujuk Tafsir al-Maraghi, 15/7698)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 59,630 other subscribers
%d bloggers like this: