Bahaya penggunaan pengorek kapas telinga


ANDA kemungkinan besar tidak pernah perasan, tetapi di belakang mana-mana bungkusan pengorek telinga kapas ada amaran dengan beberapa variasi ini:

“Awas: Jangan masukkan saluran telinga anda dengan produk ini. Menembusi gegendang telinga boleh menyebabkan kecederaan.”

Sebenarnya, bukan sekadar doktor, pakar audiologi, dan pakar pendengaran juga menasihatkan mengenai penggunaan kapas untuk membersihkan telinga – bahkan pembuat kapas menganggapnya idea yang buruk!

Jadi jika penggunaan pengorek telinga kapas iaitu satu kaedah umum pembersihan telinga, mengapa harus ia dielakkan?

Ini empat sebab untuk tidak menggunakan kapas bagi membersihkan telinga anda:

1. Earwax berguna Earwax (lekitan cecair telinga) mempunyai beberapa fungsi berguna selain menjadi kotor. Ia mempunyai ciri-ciri antibakteria untuk mencegah jangkitan, beroperasi sebagai penghalau serangga untuk keluar dari telinga anda, dan membantu melincirkan saluran telinga, yang menghalang kulit kering dan gatal.

2. Apabila anda memaksa mana-mana objek asing ke telinga, ia akan menolak ke gegendang. Gegendang ini boleh pecah gendang atau menyebabkan impak yang akan menyebabkan kehilangan pendengaran.

3. Earwax keluar sendiri. Telinga dikonfigurasikan untuk mengeluarkan tahi telinga sendiri. Pergerakan normal rahang anda – dari bercakap, makan, atau menguap akan mendorong ia keluar.

4. Penyingkiran earwax yang berlebihan menyebabkan kekeringan. Earwax mempunyai ciri-ciri pelincir dan antibakteria, jadi jika anda menghilangkannya terlalu banyak, telinga anda akan mengalami keringkan, rasa gatal dan akan lebih mudah terdedah kepada jangkitan.

Oh ya! Awas ya… kapas pun boleh tertinggal dalam telinga!

Apa yang perlu dilakukan?

Terdapat pelbagai penyelesaian komersil (dan buatan sendiri) yang anda boleh gunakan untuk mengeluarkan tahi telinga anda, yang jauh lebih selamat daripada memasukkan objek asing ke saluran telinga.

Bagaimanapun, jika anda mempunyai masalah dengan terlalu banyak luka atau anda mengalami masalah pendengaran, lebih baik untuk mendapatkan nasihat profesional pendengaran.

Profesional pendengaran terlatih sepenuhnya dalam struktur dan fungsi telinga, dan boleh mendiagnosis sebarang masalah yang mungkin anda alami dengan penumpukan earwax atau kehilangan pendengaran.

Anda akan mendapat ketenangan fikiran jika mengetahui kaedah menyingkirkan tahi telinga dengan betul.

Sumber: https://www.hearing-care.org

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 53,659 other followers

%d bloggers like this: