‘Mudah’ uruskan jenazah 6 anggota bomba yang mati lemas


KUALA LUMPUR : “Urusan kami menguruskan jenazah Allahyarham Yahya Ali, 24, dipermudahkan. Mungkin ada hikmah di sebalik semua kejadian itu,” kata Pengerusi Skuad Pengurusan Jenazah (SPJ) Malaysia, Mohammad Rafieudin Zainal Rasid, 27.

Beliau bersama sembilan lagi rakan daripada SPJ diberi tanggungjawab untuk menguruskan enam jenazah anggota Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) yang lemas ketika operasi mencari dan menyelamat (SAR) seorang remaja lelaki di lombong Putra Perdana, Puchong, Rabu lalu.

Menurut Mohammad Rafieudin, apa yang diceritakan oleh rakannya dalam status Facebook memang benar-benar berlaku pada hari kejadian.

“Sebelum ini, SPJ banyak menguruskan kes sebegini. Antaranya kes yang terbesar, menguruskan jenazah 80 orang yang mati bot dalam karam di Indonesia dan jenazah 20 pelajar serta tenaga pengajar Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah yang terbakar pada September 2017.

“Namun apa yang istimewanya dalam kejadian kali ini, jenazah perwira negara dalam keadaan sempurna dan semuanya termasuk Allahyarham Yahya kelihatan seolah-olah tersenyum,” katanya kepada NSTP, hari ini.

Enam anggota bomba lemas ketika operasi menyelamat remaja lelaki adalah Mohd Fatah Hashim, 34, Izatul Akma Wan Ibrahim, 32, Mazlan Omarbaki, 25, dan Yahya Ali, 24, dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Pelabuhan Klang.

Manakala, dari BBP Shah Alam pula adalah Adnan Othman, 33, dan Muhammad Hifdzul Malik Shaari, 25.

Beliau berkata, mereka mula menguruskan jenazah pertama pada jam 2.30 pagi sebaik proses bedah siasat selesai dan jenazah terakhir pada jam 7.20 pagi di Hospital Serdang.

Katanya, jenazah Allahyarham Yahya adalah yang kedua terakhir dimandikan namun, ketika itu, ia diuruskan oleh rakan sepasukannya.

“Menurut rakan saya, menguruskan jenazah Allahyarham adalah satu kenangan yang tidak mungkin dapat dia lupakan. Malah, sepanjang tempoh dimandi dan dikafankan, wajah Allahyarham sentiasa tersenyum.

“Apa yang paling ajaib ketika proses penghantaran jenazah ke pesawat. Timbangan jenazah sangat ringan sedangkan keranda yang digunakan ketika itu, seberat kira-kira 40 kilogram (kg),” katanya.

Katanya, beliau percaya semua yang berlaku pada hari kejadian adalah kelebihan yang dikurniakan Allah apabila ditakdirkan meninggal dunia dalam keadaan syahid akhirat iaitu bergadai nyawa menyelamatkan orang lain.

“Wajah mereka juga kelihatan berseri menandakan ciri bagi seseorang yang meninggal dunia dalam keadaan Husnol Khatimah (pengakhiran hidup yang baik).

“Alhamdulillah, dari mula menguruskan sehingga jenazah dikebumikan di kampung masing-masing berjalan dengan lancar hasil kerjasama semua pihak.

“Mudah-mudahan roh mereka ditempatkan di syurga dalam kalangan mereka yang beriman,” katanya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 61,126 other subscribers
%d bloggers like this: