Mengenang tragedi Mina


Pada sebelah malam jam 11, Suria Hanim Abdul Hamid, isteri kepada arwah Zulkifly Samad telah membuat laporan rasmi bahawa suaminya tidak pulang ke khemah. Dalam laporan tersebut, barulah isterinya mengakui dan menceritakan bahawa suaminya tidak bersama dengan jemaah Tabung Haji dari Muzdalifah kerana bercadang untuk berjalan kaki mengikut Sunnah Rasulullah ke Mina.

Panggilan terakhir Suria kepada suaminya telah dibuat pada jam 7.15 pagi, 10 Zulhijah. Dalam perbualan telefon tersebut, suaminya memaklumkan bahawa beliau telah selamat tiba di Mina dengan jemaah haji negara lain dari Muzdalifah.

Kelegaan tersebut rupanya hanyalah buat seketika apabila Suria mulai berasa tidak sedap hati apabila mengetahui akan berita kejadian rempuhan pada jam 1.30 petang. Peringkat awal beliau mula memaklumkan kepada sahabat Tabung Haji mengenainya pada sebelah petang.

Setelah menerima aduan tersebut, para petugas haji memulakan usaha mencari jemaah yang dikategorikan tersasar itu di sekitar Kompleks Jamarat dan hospital berdekatan di Mina. Untuk pengetahuan adalah lumrah setiap tahun ada sahaja jemaah yang tersasar. Malah terdapat 38 lagi laporan kehilangan sepanjang hari-hari melontar iaitu 11, 12 dan 13 Zulhijah di Mina.

Namun apabila masuk hari ketiga iaitu 13 Zulhijah didapati, hanya Zulkifly Samad masih hilang. Justeru petugas Tabung Haji mengambil keputusan untuk meninjau di Rumah Mayat Muassim yang kebetulan sudah mula dibuka kepada awam kira-kira 10 pagi hari sama. Sebagaimana kejadian kren tumbang 13 hari sebelumnya, rumah mayat ini mula memaparkan gambar-gambar semua mangsa yang terkorban di dinding.

Pada kira-kira 1.30 petang apabila disemak setiap gambar yang tertera,  pasukan perubatan Tabung Haji berjaya menemui mangsa yang dalam keadaan sempurna, bahkan berwajah jernih bersama tag nama Zulkifly Samad pada lehernya.

Hanya pada sebelah malamnya waris arwah dibenarkan masuk untuk membuat pengecaman dan pengesahan.

Penulis dan isteri berserta pengurusan tertinggi Tabung Haji turut bersama Suria bagi memastikan segala urusan pengebumian jenazah dapat dipercepatkan memandangkan sudah tiga hari kejadian berlaku.

Alhamdulillah, penulis bersyukur dan berterima kasih kepada Kerajaan Saudi yang telah membantu mempercepatkan urusan pengebumian – dilakukan pada jam 2.50 pagi 28 September (waktu Saudi) di Perkuburan Syuhada Mu’aisim, tidak sampai lima jam selepas proses pengecaman oleh isteri arwah.

Teruja penulis melihat semangat kental yang ditunjukkan oleh isteri arwah walaupun dalam keadaan bersedih. Teringat kata-kata beliau kepada penulis, “Arwah seorang yang baik. Dia seorang yang begitu menyayangi Rasulullah dan selalu menceritakan kisah-kisah Rasulullah. Arwah benar-benar mahu mengerjakan haji mengikut sunnah Rasulullah SAW dengan berjalan dari Muzdalifah ke Mina, walaupun saya nasihati agar jangan berpisah daripada jemaah Tabung Haji”.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 59,616 other followers
%d bloggers like this: