Tragedi Charlie Hebdo: Apa kata Eric CantonaBEKAS bintang lagenda bola sepak Eropah, Eric Cantona turut memberikan pernyataan sikap yang membela agama Islam di tengah isu kebencian terhadap Islam pasca tragedi Charlie Hebdo.

Dalam wawancara dengan Euronews yang dilaporkan oleh Today’s opinion, Khamis (15/1/2015) yang lalu, bintang Manchester United ini berkata, “langkah yang diambil majalah Charlie Hebdo menerbitkan semula gambar-gambar yang menghina Nabi Muhammad hanya akan menambah kemarahan 1.5 bilion penduduk bumi”.

Memetik laman web Eramuslim, Cantona juga menyatakan keyakinannya bahawa 90% umat Islam merasa malu dan tidak selesa dengan yang peristiwa yang baru terjadi.

Hal yang sama, menurutnya pernah dilakukan penganut Katolik terhadap semua pawagam.

Cantona menambah, “yang ingin kutekankan adalah jangan sampai kita melemparkan semua kes itu kepada Islam. Kalau yang kita fikirkan hanya kejadian terakhir ini saja, maka kita akan lupa yang sudah-sudah. Kita harus sedar banyak sekali pengganas di mana-mana dan mereka tidak ada hubungannya dengan agama Islam sama sekali”.

Bintang yang kerap bikin ulah di lapangan ini menamatkan wawancaranya dengan sebuah pernyataan, “seorang Muslim adalah warga negara, sama seperti aku dan kalian. Tidak benar kalau kita masukkan mereka semua dalam satu bakul”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 59,727 other followers
%d bloggers like this: