Nabi Musa a.s mencari ilmu


KETIKA berdakwah di hadapan kaumnya, Nabi Musa menyatakan bahawa dirinya yang paling pandai dan luar biasa pengetahuannya. Oleh itu, Allah SWT menegur Musa dan memerintahkannya untuk pergi menemui salah seorang hamba-Nya yang soleh.

Hamba Allah SWT itu ialah Nabi Khidir as. Kisah Nabi Khidir dan pertemuannya dengan Musa diceritakan dalam surah al-Kahfi ayat 60 hingga 82. Namanya memang tidak terdapat dalam ayat itu.

Nabi Khidir as. hanya disebut ‘Abd, yang bererti hamba (rujuk al-Kahfi: 65). Meskipun demikian, para ahli tafsir berpendapat bahawa ‘hamba’ yang dimaksudkan dalam ayat itu ialah Nabi Khidir yang menerima wahyu kenabian daripada Allah SWT dan mempunyai ilmu ghaib.

Selepas mendapat perintah daripada Allah SWT, Nabi Musa pergi bersama-sama muridnya, Yusya bin Nun. Di tempat yang telah dinyatakan Allah SWT, Nabi Musa bertemu dengan dengan Nabi Khidir. Baginda ingin belajar daripada Nabi Khidir dan meminta izin untuk mengikutnya mengembara.

Nabi Khidir bersetuju, namun dengan syarat bahawa Nabi Musa perlu bersabar dan tidak bertanya tentang perbuatannya semasa dalam perjalanan, hingga dijelaskan sendiri oleh Nabi Khidir kemudiannya. Syarat itu diterima Nabi Musa.

Melubangkan perahu

Nabi Khidir mengembara bersama-sama Nabi Musa. Ketika mereka menaiki perahu, tiba-tiba Khidir melubangkan perahu tersebut. Nabi Musa hairan dan terus bertanya. Nabi Khidir lalu mengingatkan kesalahan Nabi Musa yang telah melanggar janjinya. Nabi Musa pun meminta maaf dan berjanji tidak akan bertanya lagi.

Membaiki rumah

Dalam perjalanan Nabi Khidir dan Nabi Musa, mereka tiba di sebuah desa. Nabi Khidir berasa penat dan lapar. Namun, sewaktu baginda meminta tolong agar diberikan makanan dan tempat berteduh, tidak ada penduduk desa yang mahu menolong. Maka kedua-duanya terus berjalan.

Nabi Khidir kemudian ternampak sebuah rumah yang hampir roboh. Baginda kemudian membetulkan dan menegakkan kembali dinding rumah itu. Nabi Musa hairan menyaksikan Nabi Khidir menolong penduduk yang tidak mahu memberikan bantuan kepadanya. Baginda bertanya, tetapi Nabi Khidir kembali menegur Nabi Musa dan mengingatkan janjinya.

Membunuh anak

Ketika Nabi Khidir dan Nabi Musa dalam perjalanan, mereka berjumpa dengan seorang anak kecil. Nabi Khidir lalu memanggil anak itu, lalu membunuhnya. Nabi Musa tercengang melihat perbuatan itu.

Disebabkan lupa akan janjinya, Nabi Musa menanyakan maksud pembunuhan itu. Nabi Khidir menegur Nabi Musa yang tidak sabar dan lupa akan janjinya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 61,126 other subscribers
%d bloggers like this: