Permintaan Sa’ad bin Mu’az sebelum syahid dimakbul Tuhan


Dia masuk Islam pada usia 31 tahun dan pada usia itu juga menemui syahidnya. Namun, antara hari keislamannya dengan detik wafatnya, kehidupan Sa’ad bin Muaz diisi dengan perkara gemilang berbakti kepada Allah SWT.

Apabila mendengar berita kedatangan lelaki dari Makkah, Mush’ab bin Umair yang dikirim Rasulullah SAW untuk menyebarkan tauhid kepada orang Madinah, bagaikan hendak dilipatnya bumi ketika melompat dan berlari ke rumah As’ad bin Zurarah.
Namun, lelaki yang sederhana berwajah kacak dengan tubuh tinggi lampai dan gempal itu terlebih dulu diterangi jiwanya oleh petunjuk Allah SWT. Oleh itu, dari niat asal ingin mengusir utusan Rasulullah SAW, akhirnya Sa’ad menghulur tangan kanan mengangkat baiah kepada utusan Rasulullah itu.

Islamnya Sa’ad memberi sinar baru menerangi Madinah. Tatkala Rasulullah SAW berhijrah ke Madinah, pintu rumah bani Abdil Asyhal iaitu kabilah Sa’ad terbuka luas bagi golongan Muhajirin, begitu juga harta mereka dapat dimanfaatkan tanpa batas.

Kesediaan berjihad

Menjelangnya perang Badar, Rasulullah SAW mengumpulkan sahabat daripada Muhajirin dan Ansar untuk mendengar pendapat mereka. Maka bangkitkan Sa’ad yang menyatakan kesediaan untuk berjihad.

Ketika perang Uhud, kaum Muslimin berpecah disebabkan serangan mendadak tentera musyrikin, tidak sukar mata hendak mencari kelibat Sa’ad kerana sentiasa berhampiran Rasulullah SAW, membela serta mempertahankan Baginda bermati-matian.
Ketika perang Khandak, terserlah keperwiraan dan kepahlawanan Sa’ad. Kota Madinah mengalami pengepungan ketat dan parit yang digali di sekelilingnya menjadi benteng perlindungan penduduk Madinah.

Memasuki suasana perang, Sa’ad keluar membawa pedang dan tombaknya. Ketika peperangan, nadi lengannya disambar anak panah yang dilepaskan tentera musyrik.

Darah menyembur dari pembuluhnya dan segera ia dirawat secara darurat untuk menghentikan keluarnya darah. Rasulullah SAW menyuruh membawanya ke masjid dan didirikan khemah supaya Sa’ad sentiasa dekat dengannya ketika mendapat rawatan.

Luka punca syahid

Disebabkan luka yang dideritai Sa’ad, menjadi penyebab yang menghantar beliau ke pintu syahid. Namun, yang lebih utama, permintaannya dimakbulkan Allah apabila Bani Quraizhah yang berpaling tadah dalam perjanjian dengan umat Islam mendapat balasan yang sewajarnya.

Diajukan keputusan kepada Sa’ad oleh Rasulullah SAW mengenai nasib bani Quraizhah, jawab Sa’ad: “Menurut pertimbanganku, orang yang ikut berperang di antara mereka hendaklah dihukum bunuh. Perempuan dan anak mereka diambil jadi tawanan, sedang harta kekayaan mereka dibagi-bagikan.

Demikianlah, sebelum meninggal, hati Sa’ad terubat apa yang berlaku terhadap pihak yang mengkhianati perjanjian hingga menyebabkan umat Islam terpaksa berjuang mempertahankan Madinah daripada musuh Islam dalam perang Khandak.

Comments
One Response to “Permintaan Sa’ad bin Mu’az sebelum syahid dimakbul Tuhan”
  1. @Kiyai Jr berkata:

    Reblogged this on jiwarasa.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 61,123 other subscribers
%d bloggers like this: