Rasulullah s.a.w Ajar Sayyidina Ali dan Siti Fatimah 2 kalimah berharga


Sayyidina Ali melaporkan ketika bernikah dengan Fatimah, Rasulullah SAW mengirimkan bantal baldu, dua biji pinggan dan dua biji gelas kepadanya. Suatu hari selepas mereka berumah tangga, Sayyidina Ali berkata kepada Fatimah: “Aku telah menimba air hingga dadaku sakit. Allah ada menganugerahkan kepada Rasulullah SAW beberapa orang pembantu. Oleh itu, pergilah ke sana dan mintalah seorang pembantu untuk kita.”

Fatimah berkata: “Demi Allah, aku juga telah menumbuk gandum sehingga kedua-dua tanganku melepuh. Lalu, Fatimah menemui Rasulullah. Melihat kedatangan puterinya, baginda bertanya: Ada apa puteriku? Fatimah menjawab: Aku datang untuk memberikan penghormatan kepada ayah.”
Fatimah berasa malu untuk meminta sesuatu kepada Nabi sehingga dia pun pulang dengan tangan kosong. Akhirnya, mereka berdua (Sayyidina Ali dan Fatimah) menemui Rasulullah.Sayyidina Ali menceritakan keadaan mereka berdua kepada Baginda SAW. Mendengar perkara itu, Rasulullah bersabda: “Demi Allah, aku tidak boleh memberikan apa-apa pun kepada kamu. Aku juga meninggalkan ahli suffah yang kelaparan. Aku tidak mempunyai apa-apa yang boleh diberikan kepada mereka. Tetapi, aku menjual sesuatu (pembantu) dan hasilnya kuberikan kepada mereka.”

Sayyidina Ali  dan Fatimah pulang ke rumah mereka. Kemudian, Nabi SAW mendatangi mereka dan mendapati mereka sedang berbaring berselimutkan kain baldu yang sangat kecil. Apabila mereka menariknya untuk menutup muka, kedua-dua kaki mereka terbuka. Sebaliknya, apabila mereka menariknya bagi menutup kedua-dua kaki, muka mereka pula terbuka.

Rasulullah SAW bersabda: “Tetaplah di tempat kamu! Mahukah aku beritahu kepada kamu sesuatu yang lebih baik daripada apa yang kamu minta kepadaku? Ali menjawab: Sudah tentu. Nabi SAW bersabda: Terdapat dua kalimat yang telah diajarkan oleh Malaikat Jibril kepadaku, iaitu kamu membaca kalimat tasbih, tahmid dan takbir masing-masing sepuluh kali selepas selesai melaksanakan solat. Sebelum tidur, bacalah kalimat tersebut setiapnya tiga puluh tiga kali.”

Pada waktu lain,Sayyidina Ali berkata: “Demi Allah, aku tidak pernah meninggalkan semua itu sejak diajarkan oleh Rasulullah SAW. Ibn al-Kiwa’ bertanya kepada Sayyidina Ali : Meskipun pada malam Peperangan Siffin? Sayyidina Ali  menjawab: Semoga Allah membinasakan kamu, wahai perompak! Ya, meskipun pada malam Peperangan Siffin.” (Direkodkan oleh al-Bukhari dan Muslim)

Comments
One Response to “Rasulullah s.a.w Ajar Sayyidina Ali dan Siti Fatimah 2 kalimah berharga”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 55,914 other followers

%d bloggers like this: