Hari Asyura, Syiah tiada kaitan


Bersama Azhar Abdul Wahab
Adakah Sambutan hari Asyura mempunyai kaitan dengan Syiah?

Asyura bermaksud hari yang ke-10, secara khususnya hari ke-10 dalam Muharam. Hari ini hari yang istimewa di sisi umat Islam. Jika dilihat dari sudut sejarah, secara kebetulan pada hari ini berlaku satu peristiwa hitam di mana cucu Rasulullah SAW iaitu Saidina Husin dibunuh di Karbala.
Peristiwa ini berlaku pada 61 Hijrah. Pada pandangan penganut mazhab Syiah, pembunuh Saidina Husin ialah tentera kerajaan Bani Umaiyah iaitu ketika itu Yazid bin Muawiyah menjadi khalifah. Namun, fakta mengenai siapa pembunuh sebenar Saidina Husin masih tidak dapat dipastikan dengan jelas. Oleh itu, hari Asyura adalah hari kesedihan bagi orang Syiah dan mengikut fatwa sebahagian ulama mereka seperti Sistani, berpuasa pada hari ini hukumnya makruh dan jika ingin berpuasa juga hanya menahan daripada minum sahaja demi untuk turut merasakan perasaan dahaga seperti dialami Saidina Husin dan ahli keluarganya.

Menyambut hari Asyura tidak mempunyai kaitan dengan Syiah. Ini kerana menyambut hari Asyura di sisi Ahlul Sunnah Wal Jamaah adalah dengan berpuasa dan bukannya dengan ritual yang tidak mempunyai kaitan dengan Islam seperti memukul badan, melukakan kepala, bermain api, menyalakan lilin dan sebagainya. Sambutan seperti ini tidak wujud dalam kamus syariat Islam.

Hadis mengenai kelebihan hari Asyura dan gesaan supaya berpuasa diucapkan oleh Rasulullah SAW ketika hayat Baginda sebelum berlaku peristiwa pembunuhan Saidina Husin lagi. Justeru, jika seseorang bergembira dengan hari Asyura seperti bergotong-royong untuk membuat bubur Asyura yang sudah menjadi satu tradisi di negara kita, ia tidak bermakna kita bergembira dengan peristiwa yang menimpa Saidina Husin. Peristiwa pembunuhan Saidina Husin berlaku secara kebetulan 51 tahun selepas kewafatan Rasulullah SAW, cuma perlu diperhatikan, jangan sibuk mengacau bubur Asyura sehingga terlepas puasa sunat. Jadikan bubur yang dikacau bersama sebagai juadah untuk berbuka puasa.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 53,027 other followers

%d bloggers like this: