Amalan di bulan Syawal


BULAN Syawal merupakan bulan kemenangan bagi mukmin yang berjaya menghidupkan Ramadan sebagaimana yang dikehendaki Allah SWT. Syawal juga merhttps://i0.wp.com/ponpesmahasiswa.com/wp-content/uploads/2011/08/puasa-enam-hari-bulan-syawal-image-300x225.jpgupakan roh bulan yang dipenuhi dengan keberkatan yang dituntut melakukan sunat dan amalan istimewa yang tidak terdapat pada bulan yang lain. Setiap amal yang dilakukan membawa kebaikan dan menambahkan keimanan kepada Allah SWT.

Orang mukmin menyambut Syawal dengan rasa kesyukuran dan terus melakukan amal ibadah dan amal kebaikan demi mengharap keredaan Allah. Di antara amalan yang disyariatkan pada bulan Syawal ialah:

1. Membayar zakat fitrah.

2. Bertakbir dan bertahmid.

3. Mendirikan sembahyang Aidilfitri.

4. Menyambut Hari Raya mengikut syariat.

5. Membantu orang susah / melayan anak yatim.

6. Puasa enam.

Puasa Enam

Puasa Enam ialah puasa enam hari di bulan Syawal; berpuasa setelah sehari menyambut hari raya puasa. Puasa ini boleh dikerjakan secara berturut-turut enam hari atau tidak asalkan dalam bulan Syawal.

Banyak keistimewaannya, sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: “Siapa yang berpuasa pada bulan Ramadan lalu diiringinya dengan enam hari bulan Syawal, maka seolah-olah ia telah berpuasa sepanjang masa.” (Riwayat Jamaah kecuali Bukhari dan An- Nasa‘i juga diriwayatkan oleh Ahmad dari hadis Jabir)

Pendapat ulama da lam menentukan masa mengerjakan puasa enam ini, ada tiga cara iaitu:

1. Mengerjakan terus sesudah hari raya, dengan berturut-turut sehingga enam hari.

2. Mengerjakan beriring-iring, atau bercerai-cerai dalam bulan Syawal

3. Tidak dikerjakan terus sesudah hari raya hanya dikerjakan pada hari ketiga sebelum hari putih (hari ke-10, ke-11, dan ke-12 dari bulan Syawal) dan pada hari putih (hari ke-13, ke-14 dan ke- 15 dari bulan Syawal). -Atau hari sesudah hari putih (hari ke-16, ke-17 dan ke-18)

Mengenai keutamaan puasa enam disebut dalam Zubdatul Waa’iziina: “Barang siapa berpuasa di bulan Ramadan, kemudian mengikut sertakan enam hari daripada bulan Syawal, maka baginya pahala seperti puasa setahun seluruhnya.

Di dalam riwayat lain: “Allah SWT memberikan kepadanya pahala enam Nabi, pertama; Nabi Adam a.s., kedua Nabi Yusuf a.s., ketiga Nabi Yaakub a.s., keempat Nabi Musa a.s., kelima Nabi Isa a.s, dan keenam Nabi Muhammad s.a.w.”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 54,450 other followers

%d bloggers like this: