Semangat dalam Peperangan Badar atasi kelengkapan perang


Perang Badar berlaku di sebuah tempat bernama Badar pada hari Jumaat 17 Ramadan, tahun ke-2 hijrah. Perang ini adalah peperangan pertama dalam Islam membela keselamatan sosial dan politik mereka.

Rasulullah SAW bersama 313 sahabat keluar bagi menyekat rombongan pedagang Makkah yang pulang dari Syam. Abu Sufyan mengetuai angkatan perdagangan itu menyedari tindakan Rasulullah lalu menghantar utusan bernama Dham Dham bin Amr Ghifari meminta bantuan dari Makkah.
Pemimpin Quraisy yang berada di Makkah begitu marah dengan tindakan Rasulullah lalu mengumpulkan tentera melebihi 1,000 yang serba lengkap dengan peralatan perang. Mereka terus bertolak dari Makkah bagi bertempur dengan tentera Islam.
Sebelum peperangan, Nabi Muhammad mengadakan mesyuarat bersama sahabat dan pahlawan tenteranya meminta pendapat mereka. Sesudah mendengar kata-kata mereka yang sungguh meyakinkan, Rasulullah kelihatan gembira.

Pada saat itu juga Allah menurunkan wahyu: Seperti (harta rampasan perang ditentukan pembahagiannya dengan kebenaran, maka) Tuhanmu (wahai Muhammad) mengeluarkanmu dari rumahmu (untuk pergi berperang) dengan kebenaran juga, sedang sebahagian daripada orang yang beriman itu (sebenarnya) tidak suka (turut berjuang). Mereka membantahmu tentang kebenaran (berjihad) sesudah nyata (kepada mereka kemenangan yang kamu janjikan), seolah-olah mereka dihalau kepada kematian, sedangkan mereka melihat (sebab-sebabnya). Dan (ingatlah) ketika Allah menjanjikan kepada kamu salah satu daripada dua angkatan, menjadi untuk kamu (menghadapinya), sedang kamu suka kiranya (angkatan perniagaan) bukan angkatan (perang) yang mempunyai kekuatan itu yang dijadikan untuk kamu (menghadapinya). Sedangkan Allah menghendaki bagi menetapkan yang benar (agama Islam) dengan kalimah-Nya dan bagi membinasakan kaum yang kafir seluruhnya. (Surah al-Anfal, ayat 5-7)

Selepas itu, Rasulullah berkata kepada tenteranya, Berjalanlah kamu dan bergiranglah kerana sesungguhnya Allah memberi janji kepadaku salah satu daripada dua golongan (iaitu al-Ir dan an-Nafir). Demi Allah! Sesungguhnya aku seakan-akan sekarang ini melihat tempat kebinasaan kaum Quraisy.

Selepas mendengar perintah Rasulullah itu, tentera Islam memulakan perjalanan menuju ke tempat yang dimaksudkan.
Rasulullah tidak henti-henti memanjatkan doanya kepada Allah memohon pertolongan.

Walaupun tentera Islam tiada kelengkapan tentera yang sempurna, tetapi mereka terus berperang bermati-matian. Tentera Islam sentiasa menyebut Esa! Esa! Esa!.

Dalam peperangan ini seramai 70 Quraisy terdiri daripada pahlawan handal dan pemimpin terkorban, sementara 70 lagi menjadi tahanan perang. Hanya 14 orang Islam saja yang gugur syahid.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 59,727 other followers
%d bloggers like this: