Bersegera buat kebaikan


DARIPADA Abi Hurairah, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Bersegeralah kamu mengerjakan amal salih, kerana akan berlaku fitnah seperti malam yang sangat gelita. Di dalam keadaan itu terdapat orang yang di sebelah paginya mukmin dan sebelah petangnya kafir, begitulah (sebaliknya) sebelah petang dia mukmin dan sebelah pagi kafir dia menjual agamanya dengan kepentingan dunia yang sedikit.” (Hadis riwayat Bukhari).

Seseorang mukmin dan muslim dikehendaki berpegang teguh dengan agama (Islam) bersegera serta berlumba-lumba mengerjakan amal kebajikan semasa muda selagi badan sihat dan masih ada masa kerana halangan yang akan berlaku di masa hadapan tidak akan diketahui.

Rasulullah SAW mengingatkan umatnya supaya berhati-hati dengan fitnah dan halangan kerana ia mendorong manusia melakukan maksiat. Pada akhir zaman terdapat manusia yang menjadi kafir dan menjual agama.

Comments
2 Responses to “Bersegera buat kebaikan”
  1. Noramalia berkata:

    Maaf saya ingin bertanya.. apakah yang dimaksudkan dengan “akan berlaku fitnah seperti malam yang sangat gelita”.. terima kasih

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 59,633 other subscribers
%d bloggers like this: