Saidina Uthman bin Affan dermawan pemurah


Saidina Uthman bin Affan diceritakan banyak bersedekah hartanya untuk masyarakat Islam, khususnya untuk orang miskin ketika berlaku kegawatan pada zaman pemerintahan Khalifah Abu Bakar As Siddiq.

Ketika itu Madinah mengalami kesusahan akibat kemarau berpanjangan. Tumbuh-tumbuhan dan haiwan banyak yang mati. Masyarakat Madinah berdepan masalah kelaparan kerana kekurangan bekalan makanan.

Pada masa berlakunya kegawatan itu, datang rombongan kafilah dari negeri Syam membawa barang dagangan yang sebahagian besar berupa makanan. Antara barangan yang dibawa untuk disedekahkan ialah gandum, minyak dan kismis yang dibawa oleh 1,000 unta dan diagihkan kepada orang Islam yang miskin ketika krisis ekonomi melanda Madinah.

Rupanya barang dagangan itu kepunyaan tokoh perniagaan yang terkemuka, Usman bin Affan. Peniaga Madinah berebut membelinya dengan maksud akan dijual kembali kepada masyarakat yang memang sangat memerlukannya. Mereka menawar barang dagangan itu dengan harga tiga kali ganda daripada harga pembeliannya.

Tawaran yang sangat menguntungkan itu ditolak oleh Usman bin Affan sebaliknya beliau bersedia menginfakkan hartanya pada jalan Allah kerana yakin akan keuntungan yang bakal diperolehnya nanti.

Usman Affan dengan penuh yakin menyatakan, “Allah menjanjikan kepadaku keuntungan tidak kurang daripada 700 kali ganda, tidakkah kalian ingat janji Allah itu dalam al-Quran?” lalu beliau membacakan firman Allah bermaksud: “Perumpamaan orang yang menginfakkan hartanya pada jalan Allah, tidak ubahnya sebutir biji yang tumbuh menjadi tujuh tangkai. Pada masing-masing tangkai terdapat 100 butir biji.” (Surah al-Baqarah, ayat 261).

Begitulah mulianya sifat yang ditunjukkan oleh sahabat Rasulullah SAW yang mengutamakan kepentingan saudaranya melebihi kepentingan diri. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud “Barangsiapa yang mengusahakan keperluan saudaranya, pasti Allah akan mengusahakan keperluannya’. (Riwayat Imam Ahmad).

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 53,027 other followers

%d bloggers like this: