Siti Aminah didik Nabi Muhammad berjiwa kental


SITI Aminah adalah wanita yang tabah mengharungi cabaran hidup biarpun kehilangan suami pada saat sarat mengandung. Ketabahannya sebagai ibu tunggal dapat dilihat apabila beliau tidak berkahwin lain selepas pemergian suaminya, Abdullah bin Abdul Mutalib.

Beliau begitu mementingkan kesejahteraan anaknya, Muhammad dengan memberikan yang terbaik buatnya. Sebagai ibu, Aminah begitu mementingkan cara didikan demi memastikan anaknya memiliki sahsiah terpuji.
Ibu yang melahirkan Nabi Muhammad, nabi junjungan kita bukan calang-calang orangnya. Beliau mempunyai kekuatan jiwa hebat kerana mampu mengawal kesedihan emosi walaupun kehilangan orang tersayang.
Dalam perjalanan pulang dari Syam, ketika sampai di kota Yathrib (Madinah), Abdullah tiba-tiba jatuh sakit dan beliau terpaksa ditinggalkan rakan perniagaannya yang pulang ke Makkah.

Ketika sakit, Abdullah menumpang di rumah orang Quraisy daripada keturunan Ady di Yathrib. Berita keadaannya yang jatuh sakit sampai ke pengetahuan ayahandanya, Abdul Mutalib.

Abdul Mutalib mengamanahkan anak sulungnya, Harith, supaya memastikan keadaan Abdullah baik di sana. Sebaik menjejakkan kaki di kota Yathrib, Harith dimaklumkan adiknya Abdullah sudah meninggal dunia dan dikebumikan beberapa hari sebelumnya.

Berita pemergian Abdullah akhirnya sampai ke pengetahuan Aminah yang menerima hakikat kematian suaminya sebagai qada dan qadar-Nya.
Di sebalik kerinduan kerana sudah lama tidak bertemu suami tercinta, khabar kematian suaminya, berita mendukacitakan. Pada saat cinta kepada suami mula bersemi, Allah menjemput suaminya kembali ke pangkuan-Nya.

Pada saat Abdullah menghadap Ilahi buat selama-lamanya, Aminah disahkan mengandung tiga bulan. Aminah mengharungi saat mengandung tanpa suami di sisi dengan penuh kesabaran.

Tanggal 12 Rabiulawal tahun Gajah, bersamaan 20 April 571 Masihi, lahirlah Nabi Muhammad dengan penuh rahmat dan keberkatan daripada-Nya. Insan paling gembira mendengar perkhabaran itu adalah Abdul Mutalib.

Anak yang baru dilahirkan itu dipeluk dan didukung serta dibawa bertawaf mengelilingi kaabah sebagai tanda syukur kepada-Nya.

Rasulullah dikembalikan semula ke pangkuan Aminah, umur beliau mencecah empat tahun. Biarpun tidak mempunyai bapa, beliau masih lagi mempunyai ibu yang penyayang.

Apabila Nabi Muhammad berusia enam tahun, sudah tiba masanya Aminah membawa anaknya itu menziarahi keluarganya dan pada masa yang sama peluang itu diambil bagi menziarahi makam suaminya.

Selama sebulan Aminah dan Nabi Muhammad serta Ummu Aiman iaitu pengasuhnya berada di Madinah, akhirnya mereka kembali ke Makkah. Dalam perjalanan pulang, Aminah tiba-tiba jatuh sakit di tempat bernama Abwaa.

Beberapa hari kemudian beliau meninggal dunia dan dikebumikan di tempat itu. Perginya ibu tercinta, menjadikan Muhammad anak yatim piatu. Beliau dibawa kembali ke Makkah oleh Ummu Aiman dalam keadaan berdukacita.

Hidup sebatang kara tanpa kasih daripada insan yang bergelar ibu dan bapa menjadikan Nabi Muhammad berjiwa kuat dan tabah menghadapi suratan takdir. Benarkan ungkapan yang berbunyi kekuatan jiwa seorang anak lahir daripada kekuatan jiwa seorang ibu.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

  • Top Rated

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 18,313 other followers

%d bloggers like this: