Suka melepak perbuatan tercela


DARIPADA Abu Sai’d Al-Khudri, Nabi bersabda bermaksud: “Hindarilah daripada duduk-duduk di pinggir jalan. Jawab sahabat: Kami terpaksa duduk-duduk di situ membincangkan hal yang perlu. Sabda Rasulullah SAW: Jika memang perlu kalian duduk-duduk di situ berikan hak jalanan. Mereka bertanya: Apa haknya, ya Rasulullah. Jawab Baginda: Tundukkan pandangan, jangan mengganggu, jawab salam (orang yang lalu) menganjurkan kebaikan dan mencegah yang mungkar.” (Hadis riwayat Muslim).

Mengikut Kamus Dewan, melepak memberi makna suatu tabiat negatif dalam kalangan masyarakat seperti remaja dan dewasa yang menghabiskan masa dengan duduk tanpa melakukan kegiatan berfaedah. Pada peringkat awalnya kegiatan ini adalah budaya yang dilakukan kutu jalanan.

 

Melepak yang bertujuan untuk kebaikan seperti berbual perkara bermanfaat adalah dibenarkan dalam Islam tetapi mestilah tidak sampai menghalang orang yang lalu-lalang dan membuat sesuatu mengganggu masyarakat sekeliling seperti membuat bising, mengata orang, mengusik dan sebagainya kerana sedemikian sudah terkeluar daripada adab bersosial.

Setiap Muslim seharusnya menjauhi perbuatan yang melalaikan kerana Islam amat membenci perkara menggambarkan sikap orang yang suka membuang masa. Lepak bukan budaya Islam!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 59,618 other followers
%d bloggers like this: