Petikan Bible pada senjata AS


TEROPONG sasaran buatan syarikat Trijicon yang terdapat petikan ayat Bible pada senapang M-4 Carbine yang diguna oleh tentera Amerika Syarikat di Iraq dan Afghanistan. – AP

 

WASHINGTON 21 Jan. – Kumpulan- kumpulan Islam berang selepas mengetahui tentera Amerika Syarikat (AS) di Iraq dan Afghanistan selama ini menggunakan senapang yang tertera petikan kitab Bible di bahagian teropong sasarannya.

Syarikat yang mengeluarkan alat optik itu yang turut melatih tentera Afghanistan serta Iraq di bawah kontrak dengan tentera AS dan Marine Corps berkata, pihaknya telah mencetak petikan daripada New Testament Bible ke bahagian senapang itu selama lebih 20 tahun.

Kementerian Pertahanan Britain sementara itu mengumumkan, pihaknya telah menempah 400 teropong sasaran dengan syarikat berkenaan, Trijicon, namun menambah ia tidak sedar tentang maksud petikan Bible itu, satu keputusan yang dikecam parti pembangkang, Parti Liberal Demokrat.

Majlis Hal Ehwal Awam Islam (MPAC), mendesak Setiausaha Pertahanan, Robert Gates supaya segera menarik balik penggunaan teropong sasaran itu yang dicetak dengan petikan Bible daripada digunakan tentera AS, selepas Trijicon dilapor mengikat kontrak membekalkan lebih 800,000 alat itu kepada tentera AS.

Pentagon dalam pada itu dilihat cuba menyangkal kontroversi tersebut dengan mengatakan, ia ‘diganggu’ oleh laporan-laporan tertentu.

“Sekiranya terbukti apa yang didakwa ini benar, kami akan memulihkan keadaan,” kata jurucakap Pentagon, Komander Darryn James.

Sementara itu, Trijicon memberitahu, petikan Bible itu ‘digunakan sebagai sebahagian kepercayaan kami dalam berkhidmat untuk negara.’

Pengunaan teropong sasaran yang tertera petikan Bible itu juga dianggap mencabul perintah umum unit tentera Pasukan Tengah AS yang dikeluarkan selepas pencerobohan ke atas Iraq pada 2003 yang jelas melarang ‘cubaan menarik individu ke sebarang agama, kepercayaan atau amalan agama.’

“Tindakan mencetak petikan Bible pada peralatan perang mencabul prinsip dan nilai yang diasaskan negara kita,” kata Pengarah MPAC Washington, Haris Tarin.

“Paling buruk, ia turut menimbulkan propaganda senjata kepada pelampau yang mendakwa berlakunya perang menentang Islam oleh AS,” katanya. – AFP

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 61,126 other subscribers
%d bloggers like this: